Program – Centrum rozvoje – Francie 2019/ 2020

Pro sezónu 2019 – 2020 jsme obdrželi nové nabídky z francouzské strany pro zařazení vybraných hráčů do tzv. Center rozvoje (CR).

Program pro hráče ročníku narození – 2001/ 2002/ 2003/ 2004

Ambassador programu – Martin Jágr

Jsme samozřejmě velmi potěšeni touto možností, také jsme velmi rádi, že naše původní idea se dostává do další fáze a zároveň máme obrovskou radost, že francouzská reakce na české hráče je pozitivní a to nejenom v současném klubu AC Macon.

Nicméně dovolujeme si upozornit na skutečnost, že dostat se do Francie není jednoduché.

Co platí především a co je velmi důležité   

Především – je to jen a pouze francouzská strana, kdo si vybírá!

Navíc, zde již nestačí jen prostě hrát ragby nebo být v něm třeba široko daleko nejlepší.

Ve Francii si daleko více cení hráčů, kteří nejen že jsou pracovití na hřišti, ale především každý den ukazují svůj charakter, jako třeba v podobě pilného studia francouzštiny ve svém volném čase či obyčejném nabídnutí pomoci staršímu členu klubu nebo babičce na přechodu ve městě. Ne, nesmějte se, zde je tomu prostě tak, zde se to považuje za samozřejmost, zde je to součástí kultury chování hráče ragbyového klubu.

I když ve francouzských klubech panuje mezi hráči v jakékoliv kategorii velká bitva o pozice na víkendové utkání, hlavní hodnoty jsou všude stejné a těmi jsou základní elementární slušnost, pracovitost a kamarádství.

Dalším kritériem, kterého si ve Francii velmi cení, je skutečnost, že chcete být součástí místní ragbyové komunity (a to ne na pouhý jeden rok) a také že jste v maximální míře loajální vůči svému klubu a jeho veškerým požadavkům na vás.

V neposlední řadě je pro hráče důležitá i iniciativa a podpora ze strany jeho rodiny, bez ohledu na to, že cesta z České republiky do Francie je dlouhá někdy více jak 1.500 kilometrů. Tím více si toho klub cení.

Takže, pokud jste dočetli až sem, je načase se zamyslet, zdali jste nejenom váš syn, ale celá rodina připravena na obrovskou změnu životní situaci, kterou případné zařazení do CR u vás nastane.

Pro ty z vás, kteří se nacházíte v ne zrovna růžové životní situací a jste třeba na výchovu syna osamocena či osamocen, jsme tu i pro vás s naším Fondem podpory, který každoročně pomáhá desítkám mladých ragbistů v České republice.

Osobní informace

Tento rok bychom rádi udělali více krátkých setkání s potencionálními zájemci, stačí se jen nahlásit a přijet do některé z destinací, která je vám nejblíže:

Morava a Slezsko  

Sobota 15. prosince 2018 – Ostrava – Vítkovice

Neděli 20. ledna 2019 – Olomouc na ZŠ Heyrovského

Praha a Čechy

Pátek 25. ledna 2019 – Praha – Místo bude upřesněno

Pátek 8. únor 2019 – Plzeň – Místo bude upřesněno

Tedy co nyní musíte udělat

Musíte informovat váš klub a získat jeho písemný souhlas s případným zařazením do programu. Také musíte získat naše doporučení a absolvovat sportovní kemp v polovině února v Plzni, případně ještě dodatkové krátkodobé srazy při některém z nových požadavků z francouzské strany.

Součástí Zimního kempu bude i otevřená prezentace pro rodiče na téma zařazení do CR, která proběhne v pátek 8. února od 18:00 hodin v Plzni.

CR nabízejí

Sportovní program na velmi profesionální úrovni, opravdu nečekejte pouhých pár tréninků týdně, tak jak jste tomu možná zvyklí nyní. Mladým hráčům se všude věnují bývalí francouzští nebo i jiní reprezentanti a opravdové osobnosti s vysokou trenérskou odborností.

Vzdělávací program je nastaven tak, aby koreloval se vzděláním v České republice, nicméně zde můžeme sdělit, že většina hráčů, kteří jsou v současnosti ve Francii, běžně zvládá studovat v obou zemích současně.

Ubytování, stravování a výuku francouzštiny.

Minimální doba pro zařazení do programu je zpravidla 1 rok, ale když už bude váš syn vybrán, je na francouzské straně snaha (samozřejmě, jen v případě, kdy hráč bude splňovat veškerá kritéria a hodnocení v daném období), aby mohl zůstat v klubu co nejdéle.

 Zařazení do CR je plně hrazeno z Francouzské strany!

Hráči se v průběhu roku se velmi rychle adaptují na vysoké tréninkové tempo, které CR nabízí. Průběžně a pečlivě jsou hodnoceni francouzskými trenéry, následně jsou s nimi vedeny osobní pohovory, kde jsou seznámeni se svými výsledky a je zvažována jejich možnost dalšího postupu a rozvoje.

V případě, že vykazují výborné výsledky na hřišti, ale i mimo něj, jsou doporučeni do krajových výběrů či dokonce do CR klubu vyšší úrovně.

V případě, že se jim nedostane na další období podporu ze strany CR, vrací se zpět do svých původních klubů, ovšem pozměněni rokem samostatného života v zahraničí a my máme zkušenosti, že se domů navracejí hotoví muži a ne rozjívení kluci.

Máte li zájem, vyplňte krátký dotazník  ZDE a zašlete ho k nám.

S pozdravem,

Karel Ševčík – Organizační manažer